Ke knize Cosi z hloubi S. T. Joshiho

Cosi_zhloubi_obalka_def_small

Dovolte několik slov k obsahu sborníku. Jde o originální dílo, které jsme sestavili ve spolupráci s autorem. Řazení textů navrhl sám S. T. Joshi tak, aby reflektovalo jeho autorský vývoj ve sféře weird fiction. Nejstarší text je z roku 1980, titulní novela, která v originále vyšla samostatně, je z roku 2019.

Na úvod je zařazena povídka "Periodická hrozba" (The Recurring Doom). Jde o jeden z autorových raných textů; napsal ho, když mu bylo 17, a ve fanzinu Lovecraftian Ramblings ho vydal, když mu bylo 22 let. O pět let později ho Robert M. Price přetiskl ve fanzinu Crypt of Cthulhu (č. 34). V roce 2001 ho opět Robert M. Price vybral do obří antologie Acolytes of Cthulhu (Fedogan & Bremer), v níž shromáždil povídky v "lovecraftovském duchu" od slavných i méně známých autorů (Borges, Gaiman, Meyrink). V paperbacku vyšla tato antologie v roce 2014 u Titan Books s obálkou Boba Eggletona. Ve svém vlastním nakladatelství Sarnath Press S. T. Joshi povídku znovu vydal ve sborníku The Recurring Doom: Tales of Mystery and Horror (2019) a ve sbírce svých raných textů Back from the Dead: Early Fiction and Poetry (2021).
Povídka je to docela tradiční, silně lovecraftovská... a z Anglie. Odehrává se v údolí řeky Severn (Severn River Valley), což je jedna z výrazných lovecraftovských lokací, vymyšlená v šedesátých letech Ramseym Campbellem a odpovídající zhruba hrabství Gloucestershire a pahorkatině Cotswolds. (Pro zajímavost: odehrává se v ní Campbellova povídka "Tváře v Borových dunách" v antologii Hlas krve aka "Tváře na Pine Dunes" v Cthulhu 2000.)
 
Další povídkou je "Incident ve Ferney" (Incident at Ferney)... Je z antologie That Is Not Dead (s podtitulem "příběhy mýtu Cthulhu v průběhu staletí"), kterou v roce 2015 pro nakladatelství PS Publishing sestavil Darrell Schweitzer.
Je to povídka historická, z osvícenské Francie, z doby Voltairovy a Diderotovy. Vzhledem k tomu, že S. T. Joshi v roce 2010 napsal úvod k prvnímu anglickému překladu Voltairova díla "Bůh a lidé" a napsal a sestavil několik monografií o ateistech, agnosticích a volnomyšlenkářích, lze se domnívat, že Incident je kratochvilnou eskapádou, v níž zájem o filozofii chvalitebně zúročil dráždivým spojením s mýtem Cthulhu.
 
Třetí povídkou sborníku je "Jakýsi omyl" (Some Kind of Mistake), text, který původně vyšel v roce 2015 v antologii Innsmouth Nightmares u PS Publishing. Povídka, stejně jako celá antologie (sestavená Lois H. Greshovou, známou i ze dvou svazků Černých křídel Cthulhu), rozvíjí odkaz slavné Lovecraftovy novely "Stín nad Innsmouthem". Joshi v ní opět zavítal do Anglie, tentokrát na východní pobřeží, do Suffolku, mimo jiné i do přímořské vesnice Dunwich (která reálně existuje). Patří do okruhu děl, v nichž hlavní hrdina navštěvuje neznámé zlověstné místo a čtenář spolu s ním odkrývá jeho zákonitosti, ostatně přesně jako tomu bylo u "Stínu nad Innsmouthem".
V povídce se nachází i tento citát (připisovaný Lovecraftovi): „Je dobré být cynik. Ještě lepší je být spokojený kocour. A nejlepší je vůbec neexistovat.“
Jen pro zajímavost: O anglickém Dunwichi a asi 12 kilometrů vzdáleném Covehithe píše China Miéville v povídce "Covehithe", která vyšla ve sbírce Tři okamžiky exploze a předtím i v XB-1 a je podobně bizarní. V oblasti tak na jedné straně ožívají ropné plošiny (jako u Miévilla) nebo se tam nalézá něco těžko představitelného v moři...
 
Posledním, a nejdelším, textem je novela "Cosi z hloubi" (Something from Below) z roku 2019, čili docela nová záležitost. Napřed vyšla v malém nákladu v Británii u PS Publishing a loni v USA u Hippocampus Press. O co v ní jde, je nastíněno v anotaci - v kostce: návrat zbloudilé dcery do zapadlého hornického městečka kdesi v Pensylvánii a rozkrývání jeho tajemství. Původně jsme tuto novelu chtěli vydat samostatně, ale po dohodě s autorem k ní přidáváme další tři povídky, aby se S. T. Joshi představil plastičtěji.
 
Ještě něco o autorovi obálky a předsádky... Je jím anglický výtvarník a grafik John Coulthart. V roce 2012 získal za své dílo World Fantasy Award, ilustroval řadu lovecraftovských a esoterických projektů, pracoval na vizuálu hudebních skupin, jako jsou Cradle of Filth nebo Hawkwind, spolupracoval na projektu Lord Horror, letos pro PS Publishing ilustroval limitku Kingových Needful Things. Už dlouhá léta píše velice zajímavý blog na adrese: